منو

صورت‌جلسه‌ی شماره‌ی32 کارگروه تنظیم بازار محصولات پتروشیمی

 زمان و مکان جلسه: ساعت 8:30 تا 11:30 صبح شنبه مورخ 07/05/1396 سالن جلسات مرکز ملی رقابت



 

اعضای حاضر در جلسه:آقای داودی عضو شورای رقابت، آقای دکتر رحمتی معاون اقتصادی مرکز ملی رقابت، آقای دکتر صفاری مشاور رئیس شورای رقابت، آقای یعقوبی مدیر عملیات بازار بورس کالا، آقای دکتر جهرمی مدیر نظارت بر بازار شرکت بورس کالا، آقای مهندس محتشمی‌پور رئیس دفتر توسعه صنایع پایین‌دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، آقای کیانی رئیس تنظیم بازار دفتر توسعه صنایع پایین دستی، آقای متوسلیان رئیس انجمن ملی صنایع پلیمری، آقای رضازاده رئیس هیأت مدیره اتحادیه سراسری تامین نیاز پایین‌دستی پتروشیمی، آقای درّ مدیر اجرایی اتحادیه سراسری تامین نیاز پایین‌دستی پتروشیمی، آقای عبدالرزاقی سرپرست فروش داخلی هلدینگ خلیج فارس، آقای رادفر کارشناس انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، آقای حدادی معاونت توسعه اتحادیه سراسری تامین نیاز پایین‌دستی پتروشیمی

جلسه 32 ام کارگروه تنظیم بازار محصولات پتروشیمی پیش از ورود به موارد دستور جلسه با طرح موضوع استایرن مورد نیاز برای راه­اندازی شرکت پترو پاک مشرق زمین آغاز گردید. این شرکت در حال راه­اندازی بوده و به دلیل فقدان پروانه بهره­برداری امکان خرید از بورس را ندارد، لذا با توجه به مصوبات کارگروه(بند اول مصوبه شماره 25) مجوز فروش خارج از بورس محصول مونومر استایرن پتروشیمی پارس را درخواست می­کند. نمایندگان NPC و بورس کالا عنوان نمودند موضوع مربوط به قبل از مصوبه بوده و نامه اخیر به منظور پیگیری است و مقرر شده بر اساس همان روال انجام شود.

1.       در بررسی بازار پتروشیمی موضوعاتی چون پتروشیمی شازند و خوراک صنعت کفش، عدم خرید SPVC65 پتروشیمی اروند در بازار و موارد مربوط  به نوع فروش پتروشیمی آبادان (خارج از بورس و بدون لحاظ مالیات بر ارزش افزوده) عنوان گردید.

 

 

2. در ادامه بررسی آیین­نامه پیشنهادی شرکت ملی صنایع پتروشیمی "موضوع دوم دستور جلسه"،  بند 4 بخش قیمت پایه عرضه در بورس،  به شرح ذیل با 5 رأی از 6 رأی تصویب شد:

در خصوص محصولاتی که بدلیل عرضه رقابتی بر اساس دستورالعمل، کالای خاص می­شوند در صورت عرضه در بورس اعلام قیمت در بورس توسط عرضه­کنندگان مجاز خواهد بود. بورس کالای ایران بررسی و تأیید قیمت این کالاها را بر عهده خواهد داشت. NPC مکلف است قیمت FOB این کالاها را همچنان به منظور رصد بازار گزارش کند.

بندهای 5 و 6 بخش مذکور هم مطرح و پس از بحث مقرر گردید در جلسه بعد کارگروه بررسی شود.

3. در خصوص موضوع فروش خارج از بورس برخی محصولات شرکت­های پتروشیمی مارون و جم، الف/ شرکت جم اعلام کرد از کل فروش 201 هزار تن خود در سال 1395، 26770 تن آن خارج از بورس بوده که تحت این شرایط صورت گرفته است: 1- از طریق تخصیص 10 درصد عرضه محصولات ارائه شده در بورس کالا به تعاونی­ها بر اساس تفاهم­نامه 3 جانبه فیمابین شرکت پتروشیمی جم، اتحادیه سراسری شرکت­های تعاونی صنایع پایین دستی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی  2- فروش خارج از بورس پس از دو بار عرضه در بورس بر اساس کف عرضه تعیین شده و عدم معامله و خرید کالا  3-  برگزاری مزایده برای فروش ضایعات 4- فروش مستقیم محصول باقیمانده تجمیع شده در انبار طی دو ماه­ پایانی سال با هماهنگی و مکاتبه با NPC و بورس

در این زمینه بحث شد تمام عرضه از طریق بورس صورت بگیرد و برای فروش خارج از بورس طبق شرایط دیده شده در دستورالعمل رفتار شود چرا که در غیر این صورت تولیدکننده رقیب که متعهد به فروش در بورس است مجبور شده برای فروش کالای خود از این طریق چند درصد تخفیف قائل شود. در این راستا باید تخصیص سهمیه به تعاونی­ها نیز تعیین تکلیف گردد. برای جلوگیری از تجمیع محصول در انبار نیز، NPC و بورس انعقاد قرارداد بلندمدت توسط شرکت جم با مشتریان دارای خرید مداوم را پیشنهاد کرد

 

ب/ شرکت مارون اظهار کرد از 274 هزار تن فروش کل سال 1395، 31 هزار تن آن خارج از بورس بوده که بخش عمده این حجم مربوط به تهاتر کالا با سایر پتروشیمی­ها از جمله پتروشیمی رجالی است. تنها حدود 3000 تن آن فروش مستقیم بوده است. شرکت مارون در ادامه به ظرفیت محدود شرکت (8 روزه) در انبارش محصول اشاره کرده و با طرح مسائل پیش آمده در برنامه صادراتی خود و نیز عدم جذب محصول در بورس کالا علی رغم رعایت کف عرضه؛ درخواست در نظر گرفتن مشکلات عملیاتی شرکت­های پتروشیمی را برای تعیین شرایط فروش مطرح نمود.

در این مورد بحث شد در صورتی که کف عرضه تعیین شده کالا در بورس جذب نشود و امکان صادرات آن نیز میسر نباشد، همه تولیدکنندگان با هم، تخفیف برای آن محصول در بورس اعمال کرده و از این طریق به فروش برسانند و اگر برای کالا بازار صادراتی وجود داشته باشد و کف عرضه تعیین شده برای آن در بورس جذب نگردد، کارگروه در کف عرضه تجدید نظر کرده و آن را کاهش دهد.