منو

اخبار

 با وجود اینکه وظیفه و مسئولیت نظام دارویی کشور، تولید دارو است تا  بیماران  بهبود پیدا کنند، اما به گفته عده ای نظام دارویی در ایران نیز خود  دچار بیماری است و به نظر می رسد کسی باید نسخه نظام دارویی کشور را نیز بپیچد.


آقای دکتر رضا شیوا در روز چهارشنبه مورخ 1396/04/14 در برنامه گفت و گوی ویژه خبری صدا و سیما با موضوع بررسی انحصار در نظام دارویی کشور حضور یافته و پیرامون این موضوع و لزوم ورود شورای رقابت در حوزه صدور مجوز داروخانه ها و رفع انحصار در حوزه واردات دارو به اظهار نظر پرداختند.
رئیس شورا و مرکز ملی رقابت ضمن اشاره به شکایات واصله  به مرکز ملی رقابت در مورد نظام دارویی و واردات دارو و اقلام پزشکی گفت: " بعضی شکایت ها حکایت از این دارد که آن آزادی عملی که جناب آقای دکتر دیناورند، معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت می گویند در حوزه واردات دارو وجود ندارد. یعنی ایشان شرایطی ویژه برای بعضی شرکت ها  بوجود آورده  یا شرایطی ویژه  برای بعضی کالا ها در نظر گرفته اند. (به طور مثال: لنز چشم، استند برای قلب و ...)گویا فقط یک یا دو شرکت ویژه هستند که این اقلام را وارد می کنند. در این زمینه  شکایت انجام شده و در حال بررسی در مرکز ملی رقابت است. آنطور که دکتر دیناورند ازعان دارند هر شرکتی که شرایط لازم برای واردات دارو را داشته باشد می تواند هر نوع دارویی را وارد کند، اما در عمل اصلاً چنین نیست"


دکتر دیناورند، معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت معتقد است :" شرکت های مختلف می توانند در واردات اقلامی که در فهرست دارویی ایران باشد یا هرگونه وسیله پزشکی ای که در لیست وزارت بهداشت باشد، رقابت کنند. اما باید توجه شود که در زمینه واردات متاسفانه بسیاری از داروها و لوازم پزشکی در قسمت تولید خود انحصاری هستند. چون حفاظت از نظر مالکیت فکری دارند. برندهایی هستند که برای مدت زمانی که تا 20 سال طول می کشد انحصار تولید دارند به جهت اینکه قوانین patent در دنیا وجود دارد. در این دوران انحصار مثلاً اگر لنز خاصی نیاز باشد. رقیب دیگری برای آن وجود ندارد.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت، ضمن اشاره به  قوانین واردات در ایران افزود: باید هر کالایی که می خواهد وارد شود، ثبت شود. آن سازنده خاص نیز وقتی بخواهد کالای پزشکی یا دارویی به کشور صادر کند، نماینده ویژه ای برای آن کالا در بازار ایران در نظر می گیرد تا از کالایش حمایت کند. چون مسائل پس از فروش و رسیدگی به مشکلات حقوقی و حفاظت یا دفاع از منافع را دارد."
دکتر شیوا  رئیس شورا و مرکز ملی رقابت در پاسخ به این اظهار نظر آقای دکتر دیناورند، گفت:" این  موضع قابل قبول نیست و انحصار در انحصار است. اگر یک کالای خاص را فقط یک شرکت می تواند وارد کند. پس انحصار وجود دارد."
در ادامه بحث دکتر رضا شیوا در مورد لزوم ورود شورای رقابت در تسهیل صدور مجوز تأسیس داروخانه ها افزود:
"شورای رقابت بر اساس تصمیم 282 ام مورخ دوم اسفند ماه نود و پنج، صدور مجوز داروخانه ها را مغایر با تبصره 2 ماده  7  قانون ونق کسب و کار دانست. این جزو قانون اصلاح مواد 1، 6 و 7 قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی است. بر اساس قانون فوق الذکر برای رونق کسب و کار هیچ تشکیلاتی که مجوز صادر می کند، نباید به خاطر اشباع بازار، مانع صدور مجوز شود. در ماده 4 و 15 آیین نامه وزارت بهداشت دو محدودیت فاصله ای و جمعیتی گذاشته شده است که این دو مورد دقیقاً مغایر با ماده 7 قانون رونق کسب و کار است."  
 رئیس شورای رقابت در ادامه این بحث گفت: "شورای رقابت برای معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت و وزیر محترم بهداشت نامه نوشت با این مضمون که این دو مورد از رویه های ضد رقابتی بوده و مغایر با قانون است. بر اساس ماده 62  قانون اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی نیز، قانونگذار تشخیص و بررسی رویه های ضد رقابتی را تنها بر عهده شورای رقابت گذاشته است. در پاسخ به نامه فوق الذکر معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: " موضوع در حال بررسی است. اما متأسفانه چون موضوع زمان بر شده و به طول انجامید، شورای رقابت تصمیم را حادتر کرد و وزیر محترم بهداشت را به خاطر این موضوع جریمه کرد."  


به گفته ریاست شورا و مرکز ملی رقابت اگر تعداد داروخانه ها زیاد شود به سلامت مردم صدمه ای وارد نمی شود. در حال حاضر یازده هزار داروخانه در کل کشور وجود دارد. وی در ادامه افزود: "بعضی از شاکیان گفته اند با اینکه شرایط تخصصی و فنی تأسیس داروخانه را دارند اما 25 سال است به دنبال تأسیس داروخانه و کسب مجوز لازم هستند."    
در ادامه گفت و گو، دکتر شیوا به نامه ای که معاونت غذا و دارو در پاسخ به شورای رقابت نوشته است اشاره کرد و گفت: "طی این نامه دکتر دیناورند دلیل آورده اند که رویه حاضر، رویه ای است که در طول دهه های گذشته در آیین نامه وجود داشته است. در صورتی که این استدلال درستی نیست و نباید به این دلیل این رویه ادامه داشته باشد."

در بخش دیگری از گفت و گوی ویژه خبری، دکتر رضا شیوا به بحث تصمیم گیرنده بودن ذینفعان  اشاره کرد و افزود: " اگر ذینفعان در هر موضوعی تصمیم گیرنده باشند، نتایج درستی حاصل نخواهد شد.  ما اعتقاد داریم شاکیانی که برای داروخانه شکایت کردند کارشان زیر دست کسانی است که خودشان ذینفع هستند. تا وقتی که ذینفع تصمیم گیرنده است به نفع مردم و به نفع کسانی که علاقمند به رشد و توسعه کشور هستند، کار انجام نمی شود."  
رئیس شورا و مرکز ملی رقابت ضمن اشاره به این موضوع که در تمام رشته های دیگر هیچکدام از مدیران کل ذینفع و سهامدار نیستند، در این رابطه گفت:  "شما وقتی هم مدیر‌کل و هم صاحب داروخانه هستید، معلوم است که موافقت نمی کنید، مجوز فعالیت داروخانه دیگری در همان محل فعالیت خودتان، صادر شود"

روابط عمومی مرکز ملی رقابت